polyester bouw, schadeherstel, kunststof kozijn

Gezondheid en polyester

Wat doet polyester met je gezondheid

Polyester jeukt!

Werken met polyester is niet voor iedereen weggelegd. Voor een goede gezondheid is de juiste bescherming erg belangrijk. Een veel gehoord probleem is dat mensen erg veel jeuk krijgen als hun huid in aanraking komt met polyester stof. Om dit te voorkomen is het aan te raden om lange mouwen te dragen en het einde van de mouwen en broekspijpen dicht te tapen. Op deze manier kan er geen stof onder je kleding komen en lig je niet de hele avond in bed te krabben van de jeuk.

Schuren en slijpen

Als men polyester gaat slijpen of schuren komt er veel stof in de lucht. Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt. Een stofmasker is een kleine uitgave maar geeft een hoop plezier voor later, draag deze dus ook al gaat het maar even om een klein stukje. Lees meer

polyester-glasmat-polyester kunsthars

Polyester, wat is het nu precies?

Polyester kunsthars

Polyester is een kunsthars, welke hard wordt na toevoegen van een verharder. Dit proces is onomkeerbaar. Polyester kan dus niet meer gesmolten worden. Het rot of roest niet, en kan verwerkt worden met een minimum aan gereedschappen.

Polyester wordt meestal gecombineerd met glasvezel, om een sterk, slagvast en stijf product te verkrijgen. Voorbeelden van polyester producten zijn boten, vijvers, zwembaden, autobumpers, dakgoten, kunstwerken, scooterkappen, etc.

polyester-mal-lamineren-inplakken-gelcoat

Lees meer

Polyester niet waterdicht?

Polyester waterdicht? Maar mijn boot blijft toch drijven?

osmose-vocht-meter

 

Lees meer

wat is osmose

Polyester en Osmose

Polyester en Osmose, een term die u vast en zeker regelmatig gehoord heeft maar misschien vraagt u zich toch af: Wat is osmose?

Wat is osmose?

Osmose is een degeneratieproces in het glasvezellaminaat en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en de reststoffen in de scheepsromp. Het water dringt door de gelcoat heen het laminaat in en reageert met de daar aanwezige chemische stoffen tot zuren.

polyester osmose gelplane pellen

Het pellen van het onderwaterschip met de Gelplane.

Deze zuurhoudende stoffen bouwen op hun beurt druk op achter de gelcoat, waardoor blazen en uiteindelijk ook barsten kunnen ontstaan. Wanneer de gelcoat op deze manier beschadigd wordt, zuigt het onderliggende laminaat water op als een soort spons
Osmose wordt niet alleen veroorzaakt door water buiten de romp, maar ook het bilgewater kan dit probleem veroorzaken. Het is daarom zinvol te proberen de bilges droog te houden.

Wanneer treedt osmose op?

Iedere onbeschermde romp kan tekenen van polyester osmose gaan vertonen zoals een auto kan gaan roesten.

Hoe lang het duurt voordat osmose optreedt, hangt af van vele factoren; bijvoorbeeld het soort water waarin het schip ligt afgemeerd en de temperatuur van het water. De meest belangrijkste factor is de kwaliteit van de constructie.
In enkele gevallen kan osmose al zeer vroeg ontstaan, zelfs als de boot nog niet zo oud is. Dit wordt dan veroorzaakt door onzuiverheden in de gelcoat en het laminaat. Dit is een constructieprobleem waarmee u zeker terug moet gaan naar de fabrikant. Hoe dan ook, zelfs goedgebouwde polyester rompen lopen kans op osmose. Dit is waarom wij het aanbrengen van een epoxy bescherming aanraden, zelfs op een nieuwe boot.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en het is dan ook verstandig om zowel nieuwe als oudere boten goed te beschermen. Hiervoor moet u de romp een ondoordringbare laag geven en het oppervlak afsluiten. Dit wordt gedaan over de bestaande gelcoat heen. Het beste moment om aan anti osmose te doen is voordat de boot te water gelaten wordt.

Osmose behandeling

Polyester waar de meeste boten mee gebouwd zijn is niet 100% waterdicht, epoxy is daarentegen wel 100% waterdicht. Alle Osmose plekken zullen gelokaliseerd dienen te worden en vervolgens open geslepen worden tot op het glasweefsel. De Osmose plekken zullen met een epoxy hersteld worden en vervolgens zal de gehele romp afgewerkt worden in een epoxy coating waardoor er geen water meer door kan dringen tot de glasweefsels.
Na de behandeling is uw boot voorzien een epoxy coating, deze coating kunnen wij in iedere RAL kleur bestellen zodat het zo min mogelijk opvalt. Deze epoxy coating is een ideale grondlaag voor antifouling echter is dit niet verplicht. Doordat de epoxy zo hard is en 100% waterdicht kan deze ook zonder extra bescherming het water is. De epoxy coating laat zich prima afspuiten en chemische reinigen of de oorspronkelijk kleur weer terug te krijgen.

Voor deze epoxy behandeling werken wij alleen met professionele systemen zoals De Ijssel Coatings of International.
Interesse of meer informatie? Wij staan u graag te woord!