Osmose polyester boot

Osmose boot: oorzaak degeneratie

Osmose boot: Dynamic Polyester Center weet maar al te goed dat ieder vaartuig het risico loopt om degeneratie op te lopen. Net als een auto kan gaan roesten, kan iedere onbeschermde romp tekenen van osmose gaan vertonen. Verschillende factoren spelen mee in het tijdspad van osmose: denk aan het type water waarin de boot ligt afgemeerd en de temperatuur hiervan. Toch blijkt keer op keer dat de belangrijkste oorzaak van osmose in de kwaliteit van de bootconstructie te vinden is.

Soms treedt osmose op terwijl de boot nog niet zo oud is. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door onzuiverheden in de gelcoat en het laminaat: een probleem dat de fabrikant moet herstellen. Maar zelfs rompen die een goede gelcoat en laminaat hebben, kunnen osmose oplopen.

Dynamic Polyester Center raadt aan om altijd epoxy bescherming aan te brengen; zelfs bij een nieuwe boot!

Achtergrond osmose: zure en chemische reactie

Osmose, wat is het nu precies? Kort gezegd, is het een degeneratieproces in het glasvezellaminaat. Het wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en de reststoffen in de scheepsromp. Water dringt door de gelcoat heen het laminaat in en reageert met de daar aanwezige chemische stoffen en zuren. Hierdoor ontstaan blazen en barsten in de gelcoat; zuurhoudende stoffen bouwen de druk op.

Zodra de gelcoat op deze manier beschadigd is, zuigt het onderliggende laminaat het water als een spons op. Osmose kan trouwens ook worden veroorzaakt door het bilgewater. Het is daarom aan te raden om in ieder geval te proberen om de bilges droog te houden!

Osmose boot: de oplossing

Bij Dynamic Polyester Center kunt u terecht voor een duurzame oplossing. Wij lokaliseren de plekken, pellen de gelcoat open tot op het glasweefsel met onze Gelplane en doen een aantal vochtmetingen. Pas als het polyester laminaat droog genoeg is gaan we over tot het herstellen met epoxy. Vervolgens werken we de hele romp af met een epoxy coating zodat er geen water meer kan doordringen. In tegenstelling tot polyester, is epoxy 100% waterdicht.

Zo kunnen wij de romp een ondoordringbare laag geven en het oppervlak afsluiten.

Het beste moment voor de osmose boot behandeling is voordat de boot te water wordt gelaten. De epoxy coating kan in een RAL kleur naar keuze worden besteld – zodat de plekken feilloos worden hersteld – en is de ideale grondlaag voor antifouling.

Dynamic Polyester Center gelooft overigens dat voorkomen beter is dan genezen.

Contact osmose polyester boot

Heeft u een nieuwe boot aangeschaft? Ons team van professionals adviseert u graag om uw boot voor de tewaterlating tegen osmose te behandelen. Wilt u weten hoe u dit het beste kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!