wat is osmose

Polyester en Osmose

Polyester en Osmose, een term die u vast en zeker regelmatig gehoord heeft maar misschien vraagt u zich toch af: Wat is osmose?

Wat is osmose?

Osmose is een degeneratieproces in het glasvezellaminaat en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en de reststoffen in de scheepsromp. Het water dringt door de gelcoat heen het laminaat in en reageert met de daar aanwezige chemische stoffen tot zuren.

polyester osmose gelplane pellen

Het pellen van het onderwaterschip met de Gelplane.

Deze zuurhoudende stoffen bouwen op hun beurt druk op achter de gelcoat, waardoor blazen en uiteindelijk ook barsten kunnen ontstaan. Wanneer de gelcoat op deze manier beschadigd wordt, zuigt het onderliggende laminaat water op als een soort spons
Osmose wordt niet alleen veroorzaakt door water buiten de romp, maar ook het bilgewater kan dit probleem veroorzaken. Het is daarom zinvol te proberen de bilges droog te houden.

Wanneer treedt osmose op?

Iedere onbeschermde romp kan tekenen van polyester osmose gaan vertonen zoals een auto kan gaan roesten.

Hoe lang het duurt voordat osmose optreedt, hangt af van vele factoren; bijvoorbeeld het soort water waarin het schip ligt afgemeerd en de temperatuur van het water. De meest belangrijkste factor is de kwaliteit van de constructie.
In enkele gevallen kan osmose al zeer vroeg ontstaan, zelfs als de boot nog niet zo oud is. Dit wordt dan veroorzaakt door onzuiverheden in de gelcoat en het laminaat. Dit is een constructieprobleem waarmee u zeker terug moet gaan naar de fabrikant. Hoe dan ook, zelfs goedgebouwde polyester rompen lopen kans op osmose. Dit is waarom wij het aanbrengen van een epoxy bescherming aanraden, zelfs op een nieuwe boot.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en het is dan ook verstandig om zowel nieuwe als oudere boten goed te beschermen. Hiervoor moet u de romp een ondoordringbare laag geven en het oppervlak afsluiten. Dit wordt gedaan over de bestaande gelcoat heen. Het beste moment om aan anti osmose te doen is voordat de boot te water gelaten wordt.

Osmose behandeling

Polyester waar de meeste boten mee gebouwd zijn is niet 100% waterdicht, epoxy is daarentegen wel 100% waterdicht. Alle Osmose plekken zullen gelokaliseerd dienen te worden en vervolgens open geslepen worden tot op het glasweefsel. De Osmose plekken zullen met een epoxy hersteld worden en vervolgens zal de gehele romp afgewerkt worden in een epoxy coating waardoor er geen water meer door kan dringen tot de glasweefsels.
Na de behandeling is uw boot voorzien een epoxy coating, deze coating kunnen wij in iedere RAL kleur bestellen zodat het zo min mogelijk opvalt. Deze epoxy coating is een ideale grondlaag voor antifouling echter is dit niet verplicht. Doordat de epoxy zo hard is en 100% waterdicht kan deze ook zonder extra bescherming het water is. De epoxy coating laat zich prima afspuiten en chemische reinigen of de oorspronkelijk kleur weer terug te krijgen.

Voor deze epoxy behandeling werken wij alleen met professionele systemen zoals De Ijssel Coatings of International.
Interesse of meer informatie? Wij staan u graag te woord!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *