Ferrari F1 simulator polyester wing carbon

Carbon

Carbon (koolstofvezel)

Carbon is een synoniem voor koolstofvezel, maar wat is het nu precies? Koolstofvezel is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof.

Lees meer

formule 1 auto koolstofvezel

Composiet, wat is dat?

Composiet

De naam composiet komt u tegenwoordig steeds vaker tegen, maar wat is het nu precies?

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor de krachtsdoorleiding en de matrix (vaak kunststoffen) houden de vezels samen en zorgen voor het overbrengen van schuifspanningen. Bekendste vezels zijn glas, aramide (twaron en kevlar) en koolstofvezel (carbon). Momenteel kijkt men ook naar het gebruik van natuurlijke vezels zoals vlas.

Waar komt het vandaan

De composiet werd per toeval ‘uitgevonden’ in de VS. Dit gebeurde toen iemand per ongeluk bakeliet op zijn kleding gemorst had. Hij liet de vlek aanvankelijk zitten, om hem na het werk te verwijderen. Toen bleek dat de vlek keihard was geworden en helemaal niet meer te verwijderen. Met deze wetenschap werden proeven gedaan. Later werden printplaten van bakeliet versterkt met linnenweefsel (bruine printplaten) en pertinax. Lees meer